Bakgrund

ROYAL i Ånäset, Västerbotten, Norrland, Sverige
Den anrika byggnaden där många olika verksamheter såsom
Biograf, danspaviljong, restaurang, bageri, föreningsverksamheter, galleri, pizzeria, loppis bland mycket annat varit verksamma.

Den välbesökta danspaviljongen och den härliga scenen har besökts av de stora artisterna, Rock Ragge, Alice Babs, Jerry Williams, Ynge Stoor, Svenne och Lotta, Kicki Danielsson, ja listan kan göras lång…
Under de år fastigheten varit i vår ägo har AVANT, Paddy Person group, Generation Blend, SCHlabang, Krutov och många fler..

Läs mer om aktiviteterna i huset nu HÄR
Vi vill såklart att fler ska få uppleva känslan av att äntra scenen the ROYAL STAGE denna magiska känsla där väggarna applåderar och ber att få höra dig en gång till…
Vi hoppas kunna hjälpa huset få det underhåll och den status den förtjänar, det hoppas vi ni också tycker 🙂

Fastighetens utformning

Möjligheter är oändliga, fastigheten är över 800 kvm och utformad med stora öppna ytor på 2, 1/2 plan. Fastigheten har 4 ingångar på alla sidorna av huset och en ramp med lastbrygga vid sceningången perfekt för scenutrustningen. 

En hel källare

Tidigare använd av skytte och pistolföreningen  som brukat den som föreningslokal med skyttelokal och tävlingslokal. Den andra delen i källaren har även använts som bageri och restaurang med servering men även som komplement som bingolokal och disco när föreningsaktiveterna avlöste varandra. Om jag hört rätt så var det även bingo ute på parkeringen. Bingo är fortfarande otroligt populärt och visst är det kul!?
Nu har Nystära IF (NIF) bingo på fotbollsplan under somrarna.

På entreplan

På entreplan finns 2 lokaler. 
Den stora salongsdelen med ett dansgolv som fortfarande får komplimanger, detta utrymme har 2 in-utgångar varav en med ramp.
Det finns även artistrum i anslutning till scenen. Vi har haft musiker och band på scenen som vet vad som krävs och jobbar inom arbetmiljö. Sscenen har fått klart godkänd arbetsmiljö!! MVG!
Lokalen har blivit godkänd för 300 personer för ett slutet sällskap och 600 personer för en offentlig tillställning.

På entréplan finns även en ingång med direkt anslutning till den stora ingången med kontor med biljettlucka. Där huserade under 2018 en resturang/pizzeria med 40 sittplatser, det mesta av utrustningen och inventarierna såsom pizzaugnen finns kvar om någon känner sig manad att sätta igång. (vi när själva en längtan efter att baka och om möjligheten uppstår kanske det snart är aktuellt om inte någon annan hinner före 😉
På entreplan finns även toaletter.

Övre plan

lägenhet, läktare, rum och maskinistrum

finns en lägenhet på ca 50 kvm och ett” kontorsrum”/övernattningsrum (tillgängliga för uthyrning), läktare, samt gamla maskinistrummet. Läktaren fungerar som VIP lounge vid tillställningar, förråd eller extra försäljningsyta. Det har funnits behov i området av en styrketräningslokal och vi tyckte att Royal hade varit perfekt för det.
Läktaren som styrketräningslokal med cyklar och löpband med kanon utsikt över lokalen och olika stationer både i gamla maskinistrummet och i det extra rummet. Den egan ingången hade man kunnat ha kodlås på så alla kunde vara där när man hade möjlighet,
Men det fanns visst andra lokaler som var intressantare

Kanske läktaren kommer användas som utställningslokal och galleri istället,

Gårdsplan

Parkering

Gratis parkering för husets gäster

Gratis gästparkering för de som besöker fastighetens aktiviteter eller verksamheter och det gäller över hela parkeringen och för de som står där när fastigheten inte har någon verksamhet öppen får gärna betala för sig. Vi skulle vilja göra förbättringar på gårdsplan och försöker nu hitta resurser till det.
Royals parkeringsplats har ”alltid” fungerat som långtradares och arbetsmaskiners parkering. Vi har försökt låta det fortsätta vara så genom att erbjuda sms parkering med möjlighet till lägre fasta priser för de som vill ha återkommande parkeringar. Tyvärr så täcker intäkterna inte de kostnader för det extra underhåll som uppkommer och skicket är nu bristfälligt kanske man kan säga.
För att fortsätta låta lastbilar parkera så måste vi antagligen sätta böteslappar på de som inte behagar betala för sig, för fastigheten belastas, skräp lämnas och de som bor i närheten kanske störs av brummande lastbilar vilket vi dock försökt försäkra oss om att så inte är fallet. Fastigheten behöver dock inte mer arbete och större utgifter utan intäkter.

Vi kämpar för att få loss tid och pengar för fastigheten förtjänar verkligen en ordentlig makeover. Upprustningen kan man kanske se som ett eget projekt så att huset återfår en del av sin forna glans och vi önskar ju att ROYAL ska kunna hålla 80 år till. Men huset är gjort för att besökas, uppskattas och minnas i så vi jobbar på bred front.

Vi kallar vårt Rädda Royal projekt för ROYAL REVIVAL

Länk här

Bilder på ROYAL huset

ROYAL ingång
ROYAL Fasad från E4:an och OKQ8
Royal fasad från OKQ8 i Ånäset

Leave Comment