Historia
Royal som föddes 1939 började sitt majestätiska liv för att fungera som biograf som man kan se på skylten och genom namnet Royal. Men genom tiderna har fastigheten fungerat som så mycket mer bl a Danssalong, Bingohall, Restaurang, blomsterbutik, saluhall, bageri, pizzeria, loppis och en mängd föreningsaktiviter och företagsevent. Under många år huserades huset av NIF Nysätra IF som drev en mängd olika aktiviteter som danser och bingo för att få in pengar till föreningen. I källaren höll pistol och skytteföreningen träning och tävlingar. Även Lucia firades på Royal och många skolavslutningar…

Länkar:
NIF
Skytteföreningen

Sammanfattningsvis kan man säga att fastigheten alltid varit en samlingslokal för bygden där mycket kulturella aktiviteter ägt rum och gårdsplan har agerat som parkering och är fortfarande den perfekta mötesplatsen vid E4.an och rastplatsen mitt emellan Umeå och Skellefteå.

Huset har ända sedan 40-talet lockat nöjeslystna människor från när och fjärran och än idag 80 år senare hör vi hur människor funnit sin livspartner just här. Bara under denna sommaren har vi haft flera som firat sin bröllopsdag just genom att besöka Royal. De har uppskattat att det fortfarande är möjligt att göra ett besök. Vi vill förmedla den positiva känslan de har när de nästan återser en gammal vän. Väldigt roligt att få ta del av 😉

Royalhuset har en skön stämning över sig och lockar till umgänge, nätverkande, kulturella upptåg, skratt och kärlek.

Under sin storhetstid lockade Royal i Ånäset dansant folk från när och fjärran och på scen har många stora artister i Sverige stått. Men det har inte bara varit artister på scen. Huset har fungerat som samlingslokal och föreningslokal i många år och NIF nysätra IF arrangerade många aktiviteter förutom sportsliga aktiviteter. Man träffas över olika intressen och aktiviteter för att stärka band, skapa nya men också fördjupa de relationer som redan finns.

Med dans, bingo, underhållning, berättarkvällar, cafeer, loppisar, auktioner, utställningar och marknader i form av konstnärligt, maskiner/fordon och mat i alla de former så har invånare i mellanbygden inte mycket att klaga på angående utbud på somrarna. Förr lyckades arrangörerna väldigt bra med att (efter mycket pusslande dock) anpassa sina scheman så att inga stora evenemang krockade så att besökare uteblev.

Förr varvades också danserna mellan olika dansställen för att inte skapa konkurrens och på så vis förlora välbehövliga besökare. Flarken och Royal i Ånäset varvade sina danser under många år vintertid.
Återkommer med mer detaljer senare för det var flera ställen som delade på turordningen ….

BIOGRAFEN ROYAL i ÅNÄSET

Här behöver vi mer information men vi har hört att många ungdomar fick lära sig köra maskinerna. Det var visst mycket att tänka på och vid byte av filmrullar (ja det var faktiskt stora rullar med film som skulle bytas så att publiken inte märkte det). Man lappade ihop filmerna och gjorde en snabb övergång så man var tvungen att vara lite smidig.
Planerar att prata med …en som jag vet var maskinist och komma tillbaka med lite mer detaljer jag tror det kan vara både roligt och intressant.

En sorglig sak vi hörde angående bioutrustningen är att han som ägde biografen for på skroten med projektor och allt för att ingen annan skulle få tillgång till den. Väl där stampade han sönder den.
Kan det stämma?!!!!!

Mer info hoppas jag samla ihop om biografen.
Vilka filmer visades ( ja det var väl inte bara fulfilmer som visades?
Historier om det har vi 😉
5 minuter innan filmen startade var det nästan tomt i biografen sedan anlände dem en efter en med en tidning de låtsades läsa 😉

Någon som vet mer får gärna höra av sig…

Vaktmästarbostaden på Royal
I alla fina hus och majestätiska byggnader finns det också någon som tar hand om huset. På Royal finns en lägenhet på övre våningen på 2 rum och kök och där bodde vaktmästaren. En mästare på att vakta fastigheter.
Det kallas faktiskt också vaktmästarbostad vilket är ganska smart att någon som bor i huset även tar ansvar över det dagliga underhållet och övervakar så att det sköts på rätt sätt.
Jag vet att det blandannat bott familjer som varit vaktmästare och jag tänker mig att det måste varit magiskt att växa upp på Royal. Alla vinklar och vrår som viskar om det förflutna och en magisk scen som lockar till kreativitet. Och inte minst ett dansgolv stort som ett hav där man kan utöva alla de rörelser som infinner sig… NAJS!!!

Benämningen på en vaktmästare är ganska oklar och jag antar att det finns lika många vaktmästare som det finns uppgifter som kan åläggas en person som fungerar som vaktmästare och som ska ta hand om en evenemangslokal. Jag vet det finns vaktmästare som bara byter lampor medan det även finns vaktmästare som sköter allt ifrån städning, inköp, planering och genomförande av praktiska installationer och ingrepp. En titel som egentligen alltsom oftast inte avslöjar all den expertis som kan döljer sig där bakom.
En vaktmästare har egntligen ganska stort ansvar och kanske lite extra mycket när huset även används som samlingslokal/evenemangslokal för fester och öppet för allmänheten. Människor som kommer in och upplever att de får vara överallt, titta och peta på allt, ja då kan mycket hända, Förr var det kanske inte så många tekniska prylar som idag, det var mer mekaniska funktioner men som kunde ställa till det om någon inte visste vad de gjorde. Jag har dock hört att de som var vaktmästarna på Royal var det ganska länge och då kan det ju inte varit så besvärligt hus att vara mästare på 😉 Och inte heller så besvärliga gäster 😉




Leave Comment